Tudod mi az az öregbetű? A nagyobb betűmérettel és sortávval szedett könyveket hívják öregbetűs könyveknek, melyeket könnyebb olvasni rövidlátóként, akár szemüveg nélkül is. A látásromlás az öregedés egyik kézzel fogható jelen, akár az őszülés, ám nehezebb elrejteni. De valóban kell?

Mikor kezdődik?

 

Egyre többen mondogatják, hogy az ötven az új negyven és hogy a kor az csak egy szám, de a biológia nem ismeri ezeket a közhelyeket. Az öregedés folyamata ugyan egyéni, éppen úgy ahogy a csecsemők és kisgyermekek fejlődése is más és más, mégis vannak bizonyos közös vonások, melyet minden öregedő ember megtapasztal.

Hogyan öregszünk?

 

Míg a WHO (az egészségügyi világszervezet) skálája szerint a 60 és 74 év közöttiek az öregedők, a 75-90 évesek az öregek, a 90 felettiek pedig az aggastyánok, addig a testünkben lezajló változások ennél sokkal korábban kezdődnek. Érdekes, hogy már 25 év körül lassul a reakció idő, 40 felett pedig elkezdenek fogyatkozni az agysejtek. Ezeket a folyamatokat azonban kevésbé érzékeljük, a külsőségek sokkal jelentősebben hatnak, legalábbis mentálisan.

Mit tehetünk?

 

De hogyan védekezhetünk az ellen, hogy Pandora szelencéjének mindenkire lesújtó lakója, az öregedés, inkább a bölcsesség szakasza, ne a kétségbeesett próbálkozások ideje legyen?

Először is fel kell venni a harcot, azokkal a tüneteivel, melyekkel meg lehet küzdeni. Az öregszeműség (presbiópia) előbb vagy utóbb mindenkit elér. Ezen siránkozhatunk, vehetünk öreg betűs könyveket és nyújtott karral olvasgathatunk, de ennél egy fokkal jobb megoldás belátni a gondot és egy vidám, kényelmes olvasószemüveggel megoldani a helyzetet.

Ha sokáig tagadásban van valaki, akkor az energiáit elpazarolja az testi jelek elkendőzésére. A folyamatokat visszafordítani pedig nem lehet. Persze sokat tehetünk a lassításért, de ehhez szembe kell nézni a ténnyel, elmúltak a hamvas évek. A szemünknek nagy szerepe van ebben. Ha ugyanis nem vagyunk hajlandóak szemüveggel korrigálni a korral járó látásromlást, akkor elveszítjük az agy frissen tartásának lehetőségét.

A kulcs a szellemi frissesség!

 

A gerontológia tudománya már évtizedek óta sulykolja milyen fontos, hogy testünk mellett tornáztassuk az agyunkat is! Azonban olvasni, rejtvény fejteni, sudokuzni csak akkor lesz élvezetes, ha megfelelő szemüveget viselünk. Aki erőlteti a szemét az fejfájással fog küzdeni és folyamatos kudarcok érik, mert nem lát megfelelően. Sikerélményeink építenek, erőt adnak a mindennapokhoz, nem érdemes hiúságból lemondanunk róluk.