Az újrahasznosított tengeri hulladékból szemüvegkereteket gyártó szemüvegmárka, a Sea2See újabb lépést tett a környezetvédelem felé: megalapították szemüvegmárkájuk mögött álló nonprofit szervezetüket, a Sea2See Foundation-t. E szervezeten keresztül egyszerűbben lehetett megvalósítani szemétgyűjtési projektjüket a Ghana-i strandokon, ezzel is növelve befolyásukat a régióban.

„1 m3, azaz 1000 kg újrahasznosított műanyagból átlagosan 35 000 szemüvegkeretet gyártunk – azonban tavaly hozzávetőlegesen csak 5000 kg-ot használtunk fel, ami a jelenlegi klímavészhelyzetet nézve eléggé jelentéktelen. Alapítványunk lehetővé teszi számunkra, hogy évente több, mint 250 m3/ 250.000 kg újrahasznosítható hulladékot gyűjtsünk Ghánában, majd a világ más részein is, mint például Kamerunban, Sri Lankán, Zimbabwéban vagy a Fülöp-szigeteken.” – nyilatkozta François van den Abeele, a Sea2See márka alapítója

Az alapítvány 2016-ban kezdte meg a tengeri hulladékgyűjtési-programját francia és spanyol halászközösségekben, majd 2018-ban kiterjesztette ezt Afrikára, Ghánára. Fő céljukként a tengerparti és tengeri környezet védelmét tűzték ki, de emellett nagyon fontos számukra a műanyagszennyezésre való figyelemfelhívás és rászoruló gyermekek oktatásának támogatása a projekten keresztül.

Míg a Sea2see márka Barcelona-ból gyűjti szemüvegkeretei alapanyagául szolgáló hulladék nagy részét, a Sea2See Foundation továbbmegy ennél szennyezéscsökkentő és hulladékkezelési programjával: célja, hogy valódi hatást eredményezzen a tengeri környezet eredeti problémaforrásainál.

 

Sea2see Foundation a tiszta strandokért

Az alapítvány helyi férfiakat és nőket vont be a projektbe, akik ezáltal új bevételi forrást szereznek munkájukért. Őket a helyi rádión keresztül tájékoztatták a hulladék leadásának helyszínéről, ahol a Sea2See képviselője ellenőrzi és leméri a hulladékot, majd fizet érte. 20 hulladékgyűjtő központot hoztak létre, illetve 20 képviselőt alkalmaznak a projekt irányítására és végrehajtására az egész országban.

A legfrissebb rendelkezésre álló adatok szerint az alapítvány évente 350-400 tonna hulladékot gyűjt, amelyből körülbelül 300 tonna értékes és újrahasznosítható.

 

2022 – visszatérés Ghánába

A Foundation alapítója, François van den Abeele 2022 augusztusában visszatért Afrikába, hogy továbbfejlessze az általa 2016 óta kidolgozott programokat. Több napot töltött a PACODEP / Freetheslaves.net csapatával is, egy civil szervezettel, amellyel a Sea2see 2019 óta dolgozik együtt. Az alapítvány a rabszolgaságból, illetve a haliparból kimentett gyermekek oktatási programjába fektet be.

„A Sea2see Alapítvánnyal az a célunk, hogy megoldásokat találjunk a tenger műanyagszennyezése elleni védekezésre, és hozzájáruljunk a tengeri szemét felszámolásához az olyan országokban, mint Ghána” – tette hozzá van den Abeele.

„Támogatjuk azt a helyi kezdeményezést is, amely a rabszolgasorban élő gyermekek megmentésére irányul, az ő oktatásukat különböző eszközökkel támogatjuk. Fontosnak tartom a közvetlen cselekvést, hogy valódi és kézzelfogható hatást gyakoroljunk az éghajlati katasztrófával szemben, és eltökélt szándékom, hogy – mind szociális, mind környezetvédelmi szempontból, folytathassam ezt az örökséget.

A Ghánában megvalósult modell alapján a Sea2see Alapítvány 2022 szeptemberében Madagaszkáron, majd az elkövetkező hónapokban Kamerunban, a Fülöp-szigeteken és Srí Lankán indít kísérleti tengeri hulladékgyűjtési projektet.