Decemberben mindig nagyobb hangsúlyt kap a jótékonykodás, többeknek eszébe jut másokon segíteni. A következő esetben nem így történt, hiszen a Magyar Látszerész Szövetség kezdeményezése egy régóta dédelgetett projekt. Célja, hogy olyan gyerekekhez juttassa el az éleslátás élményét, akik nehezebb körülmények között, közvetlen szülői támogatás nélkül élik mindennapjaikat.

A kezdetek

Az ötlet személyes beszélgetések nyomán több évvel ezelőtt vetődött fel a Szövetségen belül, majd 2 évvel ezelőtt egy szakmai kampány keretében sokak áldozatos munkájával és segítségével a tagok nagy örömére eljutottak egy gyermekotthonba. Ott személyre szabott, egyedi szemüvegeket ajándékozhattak olyan gyerekeknek, akinek nagy szükségük volt erre.

Az élmény páratlan volt, a folytatás szükségessége és a résztvevőkben az akarat pedig megkérdőjelezhetetlen. Elhatározták, hogy mennek tovább és ezt a munkát magasabb szintre emelik, több szervezéssel, nagyobb összefogással, még több helyre juttatják el azt a segítséget, ami a kezükben van!

 

Szakmai összefogás

Látszerészként egyetértettek abban, hogy a gyermekek látásellenőrzése kiemelt fontosságú.

Az időben elvégzett vizsgálat, a megfelelő optikai korrekció biztosítása látványos életminőség javulást hoz a gyerekek életében, és egyaránt támogatja testi és lelki fejlődésüket.

A ma oly gyakori diszlexia, diszgráfia negatív hatásai is jelentős mértékben ellensúlyozhatók megfelelő optikai segítséggel. A segítség pedig karnyújtásnyira van az optikai szegmensben dolgozó, kiválóan képzett gyermekszemész szakorvosok és optometristák révén, akik kiemelten magas szintű szakmai tudással és gyermekszemészeti diagnosztikai lehetőségekkel rendelkeznek.

A szakmai segítségen túl A Magyar Látszerész Szövetség célja, hogy jó példával járjon elöl, hiszen a megajándékozott gyerekek sosem felejti el a gondoskodást, felnőtt életük során ez meghatározó élmény lehet számukra.

A projekt hosszú távú céljai

Végső cél egy országos látás-prevenciós program életre hívása, melynek szakaszai:

  1. látásellenőrzés és ajándék szemüveg minden gyermekotthonban élő gyermek számára
  2. látásellenőrzés a nevelőszülői hálózatban élő gyermekek számára és kedvezményes szemüvegvásárlás lehetővé tétele
  3. látásvizsgálat az összes magyarországi általános iskolás gyermek részére

A 2021/2022-es nevelési év során a pilot intézményen túl további 14 gyermekotthonban szeretnének vizsgálatot tartani, és az ott élő gyermekek számára szükség esetén szemüveget biztosítani.

Terveik szerint (és a járványhelyzet függvényében) 2022 januárjáig 8 intézményben végzik el a látásellenőrzést a programban résztvevő optikák által kitelepített eszközökkel. 2022 februárjától pedig már az addig lezajlott szűrések tapasztalatával további 7 gyermekotthonba viszik el programjukat.

A Magyar Látszerész Szövetség a látásellenőrzéshez a pilot programban résztvevő gyermekotthon lakói számára önerőből biztosította a szakembereket, a szemüvegek a szakmai iskola végzős diákjai közreműködésével, oktatóik felügyelete mellett készültek, a szakmai támogatóknak köszönhetőek az vizsgálóeszközök, a keretek és a lencsék.

A további vizsgálatokhoz, szemüvegek elkészítéséhez, garanciális javításához viszont további támogatókra van szükségük, ezek jelentkezését várják.

„Ahhoz, hogy a projektet hosszú távon hatékonyan tudjuk végezni egy állandó jelleggel működő, stabil műszerekkel felszerelt szűrőbuszra lenne szükség. Ezzel nagyon rövid idő alatt a gyermekotthonokban és a nevelőszülői hálózaton belül élő gyermekek tejes körét meg tudnánk vizsgálni, majd az egész programot ki tudnák terjeszteni az összes általános iskolás gyermekre. Merünk nagyot álmodni, így szeretnék a programot az európai országok számára példamutató projektként megismertetni, valamint a későbbiekben nemcsak a hazánkban, hanem a határon túl élő magyar gyermekek számára is lehetővé tenni a látásvizsgálatot.” -mondta Szabadi Zsolt a szervezet elnöke.

A Magyar Látszerész Szövetség egy szakmai nonprofit szervezet, és érdekképviselet, önmaga nem tudja vállalni a projekt működtetéséhez és fenntartásához szükséges költségeket, ezért minisztériumi támogatással, valamint az állami cégek segítségét kérve szeretnék a projektet hosszú távon működtetni és kiterjeszteni.

 

Ha Ön is szeretne csatlakozni a jó ügyhöz, tartson a Magyar Látszerész Szövetséggel, támogassa céljaikat, hogy gyermekeink láthassanak!

 

Jelenlegi támogatók:

  • EMMI
  • ARGUS OPTIK
  • AMBROSSI
  • DIOPTRANS
  • OPTIC WORLD HÁLÓZAT
  • ZEISS

A Szövetség elérhetőségei: