Mikor több mint negyed százada az orosz sebészek először korrigálták az éleslátást műtéttel, valószínűleg senki sem sejtette, hogy ez a lépés egy olyan forradalmat indít el, aminek eredménye az lesz, hogy emberek tömegei dobhatják el a szemüvegüket. De nem mindenki. A lézeres szemműtétek feltételeiről, előnyeiről és hátrányairól szól cikkünk. 

Mi történik az operáció során?

 

A látásjavító műtétek technikája sokat fejlődött az elmúlt időben, aki rákeres erre a szókapcsolatra az számos márka és technológia elnevezésével fog találkozni. Ezeket nem vesszük sorra, de a legfontosabb típusokat és azok különbségeit igen.

A legrégebbi és elég fájdalmas módszer, amikor a sebész a szem felső hámrétegét leválasztja, majd a lézer elvégzi a korrekciót. Ezután az újrahámosodás végéig, fél évig, kezelni kell a szemet és kímélni sem árt, ha tökéletes gyógyulásra vágyunk. 

Ennél sokkal gyorsabban gyógyuló a ma leggyakrabban alkalmazott technika, amikor a felső réteget felhajtják, elvégzik a beavatkozást, majd visszahajtják. Mivel itt nem kell a szervezetnek a teljes hámréteget pótolnia sokkal egyszerűbb és gyorsabb a gyógyulás folyamata, ráadásul fájdalommentes.

A legkorszerűbb eljárásnál lézerrel végeznek bemetszéseket a felső rétegen, ezután megemelik és a lézer a szem belsejében elvégzi a szükséges átalakítást. Ez a legkevésbé invazív beavatkozás, így a gyógyulás nagyon gyors, fájdalommal pedig nem jár. 

 

És mi zajlik előtte?

Ahhoz azonban, hogy valaki eljusson a lézeres szemműtétig először egy hosszú és alapos előzetes vizsgálaton kell részt vennie. A vizsgálat során megállapítják, hogy alkalmas-e arra, hogy lézerrel korrigálják a látását. Ennek vannak nagyon egyszerű feltételei. 

  • Legyen 18 és 65 év közötti
  • Ne szoruljon +6,0D és -12,0D-nál nagyobb korrekcióra a látása (ezekben az esetekben a lencseműtét lehet megoldás)
  • Ne legyen egyéb szembetegsége, a szemszárazság is kizáró ok!
  • Ne legyen terhes, ne szoptasson, mert a gyógyulást segítő gyógyszerekkel ez nem fér össze. 
  • Ne legyen pacemakerre szorulva, mert ennek működését megzavarhatja a lézer. 

És vannak összetettebb feltételek is. Meg kell vizsgálni például, hogy a szaruhártya elég vastag-e, a vékony szaruhártyával rendelkezőket ugyanis csak a legrégebbi, nem fájdalommentes és igen lassan gyógyuló technikával lehet operálni.

Fontos az is, hogy ne szedjen a páciens olyan gyógyszereket és ne legyen olyan szembetegsége vagy egyéb szervi baja, ami kizárja a műtét lehetőségét vagy az eredményes gyógyulást. 

Vagyis a műtétet megelőző konzultáció egy anamnézist is magában foglal és persze ennek során nézik meg a szemet is, hiszen részletesen ismernie kell az operáló orvosnak a beteg problémáját. 

 

Kinek segíthet?

 

A lézeres szemműtét megkímélheti a szemüveg vagy kontaktlencse viseléstől azokat, akiknek a szemromlása megállt (egy éve nem változott a szükséges dioptria), elmúltak 18, de még jobb, ha 20 évesek és nem töltötték még be a 65. születésnapjukat. Rövid- vagy távollátásban, esetleg asztigmiában (cylinderes szemtengelyferdülésben) szenvednek, de ezentúl nincsen szemészeti vagy belgyógyászati betegségük. 

Számukra megoldást jelenthet a szemműtét, legalábbis addig ameddig nem kezdődik el a szem öregedése. A szemlencse rugalmasságának elveszítését ugyanis nem tudja sem megelőzni, sem korrigálni a lézer, így az időskorban kialakuló rövidlátás orvoslására nem alkalmas. 

Akkor marad a szemüveg?

 

45 év felett, olvasáshoz valószínűleg szükség lesz a szemüvegre, akár megműtteti valaki a szemét, akár nem. A huszonévesen elvégeztetett műtét azonban évtizedekre megszabadíthat a kontaktlencse vagy szemüveg viselés nehézségeitől és költségeitől, miközben 2-5 év alatt megtérül az ára. 

Vagyis, ha valaki megfelel a feltételeknek és jobban szeretné, ha csak napszemüveget kellene évente vennie, annak érdemes elmennie egy előzetes felmérésre, ami megállapítja, hogy valóban segíthet-e rajta és ha igen milyen típusú szemműtét.

 

Tetszett a cikkünk?

Kövess minket Facebookon is!