Fotókiállításokból nincs hiány a fővárosban! Szigorúan szubjektív válogatásunkban igyekeztünk családi programnak is megfelelő és kifejezetten művészi tárlatokat is felvonultatni. Ha ránk hallgatsz, így búcsúztatod a nyarat. 

Technika és természet

Esős napokon kirándulás helyett vagy épp a túrákra való felkészülés részeként, érdemes ellátogatni a Varázslatos Magyarország című tárlatra, a Természettudományi Múzeumba. Az itt látható fotók egy hosszú, kilenc hónapon át tartó, és alapos válogatás után kerültek ki a falakra, így bátran mondhatjuk, hogy az elmúlt időszak legjobb hazai természetfotói.

A belépő áráért a 68 fantasztikus kép mellett a múzeum teljes anyaga látogatható, a gyermekek körében nagyon népszerű Dinókerttel együtt.

Varázslatos Magyarország 2020 | Magyar Természettudományi Múzeum (nhmus.hu)

Szigetbecse és a világhír 

A Capa Központban egészen október elejéig láthatóak Kertész André Szigetbecse településnek ajándékozott képei. A Ráckeve melletti falu fontos szerepet játszott a világhírű fotós életében, elmondása szerint itt, nagybátyja padlásán döntötte el, hogy fényképész lesz. A gyermekkori nyarak után is gyakran látogatott el Szigetbecsére, utoljára halála előtt egy esztendővel 1984-ben járt itt. Ekkor ajánlottak fel a település vezetői egy házat a művésznek, melyben létrejött a Kertész André Emlékház. Az itt létesített galéria számára ajándékozott ötven majd később még hetven fotót az idős művész. Ezekből látható most egy válogatás a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

André Kertész Szigetbecsének ajándékozott képei (capacenter.hu)

Zsánerek a közelmúltból

A Kiscelli Múzeum kortárs fotókiállítás sorozata a klasszikus műfajokkal foglalkozik. Az augusztus végéig látható válogatásban életképekkel, zsánerekkel találkozhatnak a látogatók. A festészetben kialakult, a mindennapok mozzanatait megörökítő műfaj nagyon népszerű az amatőr és a profi fotográfusok körében is, így nagy merítése volt a kiállítás létrehozóinak. A Budapest Fotófesztivál programja ez a tárlat, ami több tucat kortárs művész képeiből készült válogatás.

ÉLET/KÉP – A Budapest Fotó Fesztivál kiállítása | Kiscelli Múzeum (kiscellimuzeum.hu)

 

A Műcsarnokban duplázhatunk

A kiállítóhelyen már március óta látható a FOTÓIKONOK – Archívumból történelem különleges összeállítása. A Budapest Fotó Fesztivál részeként érkezett a New York-i Howard Greenberg Gallery gyűjteményéből ez a 70 felvétel, melyek a 20.század kiemelkedő alkotóinak munkái.

Nincs jobb kedvcsináló a tárlathoz, mint felsorolásuk: Berenice Abbott, Araki, John Heartfield, William Eggleston, Walker Evans, Allen Ginsberg, Helmut Newto, Man Ray, és persze a magyar származású fotográfusok André Kertész, Robert Capa és Martin Munkácsi.

FOTÓIKONOK – Archívumból történelem | Howard Greenberg Gallery, New York : Műcsarnok (mucsarnok.hu)

 

A kiállítóhely másik tárlata már témája miatt is izgalmasnak ígérkezik. A Kik vagyunk ugyanis képzőművészekről szól, őket fotózták műtermükben, otthonukban, akadnak portrék és zsánerképek is. Így ez a válogatás nemcsak a fotógráfia szerelmeseinek, hanem a művészvilág iránt érdeklődőknek is csemegéket kínál.

http://mucsarnok.hu/kiallitasok/kiallitasok.php?mid=dy3pUfAhGIiHDmTvC3SwVf&tax=560c5eec6098a

 

Kellemes nyár végét kívánunk minden kedves olvasónknak!

Követsz már minket Facebookon? Ha még nem, kattints ide!