Aki kontaktlencsét használ az tudja, hogy érdemes néhány egyszerű alapszabályt betartani, hogy szemünk egészségét megőrizzük. 5 pontban szedtük össze, hogy mire figyelj oda, ha kontaktlencsézel!

1. Kézmosás

Kezdjük talán az egyik legfontosabbal, a kézmosással. A kontaktlencse felhelyezése előtt mindig alapos kézmosást kell tartani, hogy a kezünkön lévő kórokozókat ne vigyük fel a kontaktlencsére és ezáltal a szemünkre. Szappanos vízzel körübelül 20 másodpercig dörzsöljük meg a kezünk minden területét majd öblítsük le! Ne helyezzük fel a lencsét olyan helyen, ahol nem tudjuk biztosítani az alapos szappanos vízzel való kézmosást. Legyen nálunk ilyen esetekre a szemüvegünk, vagy még helyezzük fel otthon a lencsét!

2. Saját lencse használata

Mindig a saját lencsénket használjuk! Bár tudjuk, hogy barátok segítenek a bajban, azonban más által felajánlott lencsét soha semmilyen körülmények között nem szabad viselni, ugyanis rengeteg nem kívánatos szembetegség alakulhat ki a szemünkön ennek következtében. Más bontatlan lencséjét se viseljük, mert az az ő szeméhez készült a lencse és ha nem megfelelő eszközt viselünk, azzal is komoly károkat tudunk okozni. 

 3. A WC nem szemetes

A kontaktlencse nem a WC-be való, így amikor kivesszük és eldobjuk, használjuk a szemetest, ne a WC-t. Amennyiben nincs szemetes, tegyük bele egy papírzsebkendőbe és dobjuk ki otthon. Ezek csupán apró cselekedetek melyekkel segíteni tudjuk a vizeink védelmét. Ne feledd, minden cselekedet számít!

4. Nedvesítsünk!

A szemünk egészségének megőrzése érdekében használjunk rendszeresen műkönnyet! Nemcsak nyáron, hanem az év minden évszakban szüksége lehet a szemünknek egy kis segítségre. Az egész napos monitor előtt törtétnő munkavégzés, a folyamatos közelre nézés során gyakran elfelejtünk pislogni, így a könny termelés lassul. Nem terül szét elegendő könnyfilm a szemünk felszínén. De nemcsak a monitor, hanem a légkondi és a maszk használat is kiválthat száraz szemet. Továbbá a kontaktlencse viselés is befolyással van a száraz szem kialakulására.

Mit tehetünk? Keressük fel optometristánkat, szemorvosunkat vagy kontaktlencse specialistánkat és kérjünk a szemünknek megfelelő nedvesítőcseppet! Fontos, szemünknek különféle műkönnyekre lehet szüksége, melyet egy specialista tud megfelelően megállapítani.

A drogériákban kapható nedvesítőcseppek vásárlása során nem biztos, hogy jól választunk, így nem segítünk, hanem akár a tüneteket is fokozhatjuk. Hagyjunk fel az öndiagnosztizálással és bízzuk magunkat és szemünket a szakemberekre!

5. A tisztítás elengedhetetlen

Ne feledkezzünk meg a tisztításról sem. A napi viselés utáni lencseápolás során alkalmazzuk a tisztítást és a fertőtlenítést is egyaránt. A tisztítással a kontaktlencse felületére tapadt szennyeződéseket tudjuk eltávolítani, míg a fertőtlenítéssel a lencsére tapadt mikroorganizmusokat pusztítjuk el. A lencsék ápolása épüljön be a napi rutinunkba, melyet soha ne hanyagoljunk el! Olyan megszokottá kell válnia, mint a fogmosásnak. Jó, ha mindig magunknál tartunk multifunkcionális ápolóoldatot és kontaktlencsetokot, hogy a váratlan helyzetekre is felkészüljünk. Napi lencse használata esetén is érdemes ápolófolyadékot tartani otthon.

 

Ha a fenti listára odafigyelünk és betartjuk akkor komplikációk nélkül élvezhetjük a kontaktlencse adta éles és komfortos látást!

 

Szeretnél többet tudni a szembetegségekről? Akkor olvasd el ezt a cikket is!