A szemüvegek lencséinek színezése nem kizárólag ízlés, vagy divat kérdése. A vezetést segítő szemüvegek sárga színe a kontrasztok erősítésért felel, a lila árnyalatúakat az erdei túrákhoz, vadászatokhoz ajánlják, mert kiemelik a zöld háttérből is a barnás árnyalatokat. De van egy olyan szempont, amiről keveset beszélünk, a színeknek ugyanis hatása van hangulatunkra is. Nézzük hogyan hatnak a leggyakoribb, lencsék színezésére is alkalmazott árnyalatok!

Csak a kék

 

A kék biztonságot, nyugalmat áraszt, sok egészségügyben tevékenykedő márka használja logójában, reklámjaiban, ezzel is erősítve a megbízhatóság érzetét. Ha tehát tompítanánk kicsit felajzott idegeinket és biztonságban szeretnénk érezni magunkat, akkor érdemes kékes árnyalatú lencsét választanunk. 

Ugyanakkor óvatosan kell bánni ezzel a színnel, hiszen a kékkel színezett lencsék hideggé teszik a szem által látott képet, így télen nem a legszerencsésebb választás egy ilyen napszemüveg. Nem véletlen, hogy a téli sportokhoz a sárgás, narancsos árnyalatokat szokták ajánlani, ezek kompenzálják a sok fehéret. 

 

Barna, mint a föld

 

Amin két lábbal állunk az csak nagyon stabil lehet! A barna lencsék, amellett, hogy kiemelik a kontrasztokat, kellemes érzetet keltenek bennünk. A barna a föld, az otthon, a kényelem színe, nem véletlenül olyan népszerű a lakberendezésben. 

A sárgás árnyalatai uralják a téli sportokhoz és az autóvezetéshez kialakított speciális napszemüvegek lencséit, de a monitorokhoz javasolt darabokra is ez a jellemző, mivel így szűrhetőek ki legjobban a kék sugarak. A kék fény káros hatásairól már sokat írtunk, befolyásolja bioritmusunkat is, nem csak szemünkre hat. Így a barna biztosan jó választás, ha napszemüveg lencséről van szó. 

Zöldet kaptál?

 

A zöld lencsék elterjedtségét elsősorban a divat határozza meg, a pilóta szemüvegek népszerűségének első hullámában például rengeteg zöld és kék lencsével készült darabot adtak el. Zöld lencsét teniszhez, játékhoz és a Wimbledoni lelátón való üldögéléshez ajánlják, de városi viseletnek is jól bevált. 

A zöld az egészség, a nyugalom színe, ezért a kórházak és rendelők szívesen alkalmazzák falon és textileken egyaránt. Ezt a nyugtató hatást a zöld lencsék is képesek biztosítani, aki tehát pihenésre, kikapcsolódásra vágyik, bátran viseljen ilyen színű lencséket. 

A neutrális szürke

 

A színterápiában az érettség színe a szürke, az optika is hasonlóan vélekedik az egyik kedvenc árnyalatomról. A szürke lencséknek nincs különleges felhasználási területük, ugyanis ez a szín befolyásolja legkevésbé a színtelítettséget, így a szürke lencsén keresztül nagyon hasonlóan látjuk a világot, mint anélkül. 

Ha tehát univerzális darabra van szükség, amit túrázni, dolgozni és strandolni is viselne az ember, akkor a szürke árnyalatú lencse remek választás lehet. 

Neked milyen színű a napszemüveged lencséje?