Akár viszel gépet, akár a telefonoddal fényképezel, egészen biztosan több tucat kép készül majd a nyaralás alatt, amelyeket télen vagy jövőre szívesen nézegetsz majd. Ha olyan fotókat szeretnél készíteni, amelyeket nemcsak magadnak, hanem a nagyvilágnak is szívesen megmutatsz, akkor érdemes néhány szabályt betartani. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat. 

Mielőtt elindulsz

A legfontosabb döntés, hogy viszel-e magaddal fényképezőgépet vagy beéred a telefonoddal? Olyan masinával vágj bele a nyaralásba, amelyet ismersz. Hiába kérsz kölcsön egy igazán jó vázat, ha nem tudod milyen objektívet használj vagy nem ismered a gép beállításait. Ilyenkor vagy a gépet matatod a nyaralás alatt vagy nem lesznek jobbak a fotóid, mint a telefonoddal. 

Ha már tudod mivel fogsz fényképeket készíteni, akkor nézd át és tisztítsd meg a lencsét. Koszos objektívvel nem lehet szép fotókat csinálni. 

Süss fel nap!

A nyári képek akkor tudják visszaadni a vakáció hangulatát, ha szikrázó napsütésben készültek. Elég néhány kósza felhő és a fotón máris szürkül minden. Várd meg még tovább úsznak a felhők, fotózz akkor, amikor rád mosolyog a nap!

Persze az sem mindegy, hogy milyen szögben érkeznek az áldott napsugarak. Ha vízpartra mégy és a tengert (tavat vagy folyót) szeretnéd megörökíteni, méghozzá úgy hogy a fotó visszaadja színét és érzékeltesse mélységét, akkor a déli órákban kell fényképezned. Ekkor a legerősebb a napsütés, vagyis ilyenkor hatolnak a legmélyebbre a napsugarak a víz alá, ezért ilyenkor a legélénkebb a víz színe is. Ráadásul, ha a nyaralók megfogadják a figyelmeztetést, miszerint a déli órákban ne menjenek a napra, könnyebb lesz olyan képet készítened, amin nincs tömeg és érvényesül a természet, a part szépsége. 

A déli nap azonban csak a vízeknek kedvez, az épületek fotózásának nem ideális. Ilyenkor ugyanis nagyon kemények, határozottak az árnyékok, ami nem a legszerencsésebb a fotókon. A nevezetességeket tehát inkább délelőtt vagy késő délután érdemes megörökíteni, szebbek lesznek a képek. 

És ami a legfontosabb! Amikor fotózol helyezkedj úgy, hogy a nap mindig mögötted legyen. Ahogyan árral szemben nem hatékony úszni, úgy nappal szemben sem a legjobb ötlet fotózni. Figyelj erre, ha jó képeket szeretnél!

Polarizált szűrő a csodás színekért

Ha már volt polarizált lencsés napszemüveged, akkor pontosan tudod milyen gyönyörűek a színek ezen keresztül. Ha a fotóidon is ezt szeretnéd viszontlátni és nemcsak utómunkában csempészed rá a képre a tenger mélykékjét, akkor használj polarizált szűrőt. A fényképezőgépekhez sokféle ilyen eszköz kapható, de ma már a telefonokhoz is lehet vásárolni polárszűrőt.  Tíz dollár körül már válogathatunk a telefonra erősíthető tartók között, melyekbe többféle szűrő, polár is, behelyezhető. Ennek segítségével a mobiloddal is készíthetsz olyan képeket, amelyeken élénk, pompás színek lesznek.

 

Kell a stabilitás!

A képeknél fontos, hogy vízszintesen tartsd a telefont vagy a fényképezőgépet. Ehhez letölthetsz a telefonodra applikációt vagy, ha elfér a csomagodban, vihetsz magaddal egy egyszerű állványt. Ezekben általában vízmérték is van, így biztosan nem lesz ferde a korlát vagy lejtős a tenger a fotóidon.

Szintén az állvány a megoldás, ha videózni is szeretnél. A legstabilabb sebész kéz sem tudja mozdulatlanul tartani percekig a telefont, a fényképezőgépekről nem is beszélve, egy állvány azonban bármeddig a beállított helyen tartja. Tehát, ha teheted használj állványt!

 

Filter és Photoshop

Az utómunka nem ördögtől való, de vannak hibák, amelyeket nem vagy csak sok munkával és nagy szakértelemmel lehet korrigálni. Egyébként is a jó képeket kicsit megigazítani sokkal egyszerűbb és könnyebb, mint a rossz képekből kihozni valamit. 

Tehát előbb a felkészülés, aztán a komponálás és csak minimális utómunka a jó sorrend, ha igazán csodás és a közösségi platformokon is sok like-ot hozó nyári képeket szeretnél készíteni.