Hol van már az az idő, amikor dönteni kellett, hogy valaki jól lát vagy napszemüveget visel! Ma már többféle megoldásból is válogathatnak a korrekciós szemüveget viselők nyáron, amikor az UV ellen védeni kell a szemet. Soroljuk az előnyöket és hátrányokat!

Fényre sötétedő lencsék

A legegyszerűbb megoldás, ha olyan dioptriás lencséket választunk, amelyek reagálnak a fényre. Így este víztiszta, a ragyogó déli napon pedig sötétebb színűek a lencsék, miközben tökéletes védelmet biztosítanak. A viselőnek semmi dolga, hiszen a lencse érzékeli a fényerőt és alkalmazkodik is hozzá!

ELŐNY: egy szemüvegre van csak szükség, nem kell többet se venni, se tárolni, se magunkkal vinni. Minden körülmények között adott az éleslátás és az UV védelem. 

HÁTRÁNY: nem játszhatunk különféle stílusú napszemüvegekkel, hiszen dioptriás szemüvegünk napszemüveg is egyben. 

KINEK: aki sokat mászkál ki és be, esetleg olyan munkát végez, ami beszennyezi a kezét, így nem tud a szemüvegéhez nyúlni mindenképpen ezzel jár a legjobban.

Klippes megoldás

Egy mozdulat és máris napszemüveggé válik a mindennapi szemüvegünk. Ezek az előtétes szemüvegek ma már nagy forma és szín választékban kaphatóak és a clip-on kialakítás miatt nagyon egyszerűen napszemüveggé alakítható a dioptriával ellátott szemüveg. 

ELŐNY: megszokott, kedves keretünket nem kell lecserélni, hiszen csupán egy előtétet kap szemüvegünk. Nagyon egyszerűen felhelyezhető és levehető az előtét. 

HÁTRÁNY: valóban nagyon sokféle szemüveget készítenek előtéttel, de nem mindet, a keretnélküli szemüvegek például nem alkalmasak arra, hogy clip-onnal napszemüveggé váljanak. Az előtét tárolására különös figyelmet kell fordítanunk, ha sokáig szeretnénk használni. 

KINEK: aki annyira elégedett dioptriával ellátott szemüvegével, hogy mindig ezt szeretné viselni, de a szemét is óvni akarja. 

Kontaktlencse + napszemüveg

Akik a szemüveget kontaktlencsére cserélik szintén nem feledkezhetnek meg az UV védelemről, nekik, ahogyan mindenki másnak, szükségük van egy jó minőségű napszemüvegre, ha biztonságban akarják tudni szemüket.

 

ELŐNY: bármilyen formájú, színű és stílusú napszemüveget viselhet, aki kontaktlencse mellé hordja, hiszen a látásjavítás megoldott. Akár naponta cserélhető milyen fazont választ valaki.

HÁTRÁNY: a szemüveg mellett a kontaktlencséről is gondoskodni kell. Az eldobható lencse terheli a környezetet, a tartós darabokhoz pedig tárolót és ápoló folyadékot is tartanunk kell, vagyis utazásnál sok csomagolnivaló lesz, ha ezt a megoldást választja valaki.

KINEK: ha a divat és a stílus nagyon fontos, ha a változatosság a napszemüvegek esetében is lényeges szempont, akkor ez a kombináció a legjobb, hiszen nagy szabadságot ad a napszemüveg választásban.

 

Dioptriás napszemüveg

Ma már szinte bármilyen színezésű lencse lehet dioptriás, így ha valaki a tökéletes megoldást keresi, akkor a számára legmegfelelőbb fazonú napszemüveget is el tudja készíttetni egyedi gyártású változatban.

ELŐNY: tökéletes védelem és éleslátás, mindez egyetlen eszközzel. Praktikus és mutatós megoldás, hiszen egy szemüveg mindenre jó.

HÁTRÁNY: zárt térben nem igazán praktikus viselet egy sötét lencséjű napszemüveg, így emellé mindenképpen kell, hogy legyen zsebben egy másik szemüveg is.

KINEK: azoknak, akik szabadtéri munkát végeznek ez a legjobb megoldás, így vitorlázóknak, úszómestereknek és minden más vízparti tevékenységhez ideális.

 

Tetszett a cikkünk?

Olvass az idei trendekről is!>>