Nem túlzás azt állítani, hogy vezetésnél az életünk múlhat azon, hogy viselünk-e, illetve, hogy milyen szemüveget viselünk. Azonban egyéb helyzetekben is egészségünket kockáztatjuk, ha nem figyelünk oda a megfelelő UV védelemre.

UV Extra kampány

A Magyar Látszerész Szövetség az idén télen is felhívja a figyelmet arra, hogy a hideg időben is védjük látásunkat a nap káros sugaraival szemben. Mivel az idei télen kevesebb sízés és több szürkeség jut nekünk, ezért a szakemberek a 2021-es UV Extra Tél kampány fókuszába a vezetést segítő szemüvegeket állították. A megfelelő látásjavító eszköz nemcsak szemünket, hanem életünket is védi az utakon. 

UV védelem télen is 

Bár a melege kevésbé cirógató, de a nap télen is süt és bizony a káros sugarak is eljutnak a szemünkbe ebben az időszakban is. Bár kevesebb a világos, napsütéses órák száma, de a jég és főként a hó visszaveri a sugarakat, így akár 80%-kal is növekedhet a szemet érő UV terhelés a téli, havas és napsütéses időszakokban.

Amikor vezetünk

Arról nem találtunk statisztikát, hogy a balesetek hány százalékáért lehetnek felelősek a nem megfelelő látási viszonyok és a nem megfelelő látásjavító eszközök, de abban biztosak vagyunk, hogy csak az vezethet biztonságosan, akinek szemüvege tiszta, karcmentes és a számára ideális dioptriájú lencsét viseli.

Ami az UV védelmet illeti sokan hivatkoznak arra, hogy nincs szükségük napszemüvegre, mert az autó szélvédője úgyis UV szűrős. Ez remek kezdeményezés a gyártók részéről, de sajnos nem jelent teljes körű védelmet. A legtöbb esetben ugyanis nem tudják a káros sugarak 100 százalékát kiszűrni, így csak csökkentik, de nem szüntetik meg a szemet érő hatást, nem is beszélve az erős fény okozta észlelés vesztésről.

 

Az UV sugárzás hosszú távú hatásai

Az UV sugárzás hatása hosszú távú, a szem romlásának, megbetegedésének folyamatát években mérjük. A szem elfáradását, a folyamatos hunyorgás és a gyors fókusz váltások hatását azonban már néhány óra után érezni lehet. A szem megfájdul, könnyezik, kiszárad, viszket. Ezek pedig kihatnak a figyelemre, így például a biztonságos vezetésre is. Ha valaki sokat vezet, naponta órákat tölt a volán mögött, annak szüksége van arra, hogy plusz védelmet biztosítson a szemének. Egy fényre sötétedő lencse, egy jó minőségű napszemüveg vagy, legjobb megoldásként, egy kifejezetten vezetéshez fejlesztett darab (ami lehet dioptriás is) komoly segítséget nyújt a szemnek. 

Ami alapvető, de sokszor hiányzik

A szemüveg lencséje legyen mindig tiszta és karcmentes. Triviális tanács, de sajnos nem felesleges. Sokan megszokták a maszatos lencséket és csak akkor tűnik fel nekik, hogy karcos a szemüveg, amikor a visszacsillanás fényét prizmaként szórja szét a lencse anyagában lévő barázda. Ez vezetés közben életveszélyes helyzetekhez vezethet! A karcolódástól a megfelelő tárolás, a maszattól pedig a rendszeres tisztítás tudja megóvni a látásjavító szemüveget. Ez utóbbit akár a volán mögött ülve, indulás előtt is megejthetjük.

Vigyázzunk látásunkra és vigyázzunk egymásra az utakon is!