A világjárvány kevés pozitív hatásának egyike, hogy sokan adták a fejüket önképzésre, tanfolyamokra és a hobbijukban való elmélyedésre. Erre számtalan lehetőséget találhatnak azok is, akik nem szívesen mennek nagyobb társaságba, hiszen a szolgáltatók online workshopok és tanfolyamok tucatjait kínálják, csak győzzünk válogatni. 

Tanulj fotózni!

Kézenfekvő, hogy ha felszabadul egy kis időnk, akkor azt fordítsuk arra, hogy tökéletesítsük tudásunkat. Például tanuljunk meg fényképezni. A workshopok jelentős része átköltözött a webre, így az elméleti alapokat hamar megszerezheti, aki erre szán némi időt és letölti, elolvassa a szakemberek által összeállított leckéket. 

A nehezebb, mint minden online oktatás esetén, a gyakorlati képzés. Sok képzőhely kínál erre a célra interaktív webináriumokat vagyis olyan online órákat, ahol a neves fotós előadó válaszol a hallgatók kérdéseire, gyakorlati tanácsokat ad és meg is tudja mutatni trükkjeit. Emellett a beadott, házi feladatként elkészített képanyagot szintén élő, személyes chaten tudják megbeszélni az oktatóval a hallgatók és emellett még írásos értékelést is kaphatnak. Bár a fotó stúdiók lámpa fűtötte melegét nem tapasztalják így meg a fotózásban fejlődni vágyók, de tudásuk bővülhet, emellett pedig kellemesen és hasznosan

tölthetik idejüket, ha részt vesznek egy ilyen képzésen. 

A fotózás mellett képfeldolgozás is szerepel sok tanfolyam anyagában. Ezt szinte zökkenőmentesen lehet online oktatni, hiszen a szoftverek használatát, képernyő megosztással, nagyon jól lehet online is követni. Az elkészült munkákat, ahogyan a fotókat is, be lehet adni a neten keresztül. 

Festés online?

Ha nem a pixelek, inkább az ecsetek világa vonz, akkor is válogathatunk a különféle képzések között. Akadnak olyan festő workshopok, amelyek élményt kínálnak és persze olyan tanfolyamok is fellelhetőek magyar nyelven is, ahol a hangsúly a tudás megszerzésén, az alkotás minkéntjén van. Vagyis akár szórakozni szeretnénk kicsit és megfesteni egy ismert képet a saját kezünkkel, akár az amatőr festők táborához kívánunk csatlakozni, megszerezhetjük online az ehhez szükséges képzést. Szinte minden élményfestő hely összeállított otthoni élményfestő szettet, amiben minden szükséges eszközt becsomagolnak, az instrukciókat pedig egy videóban kapja meg az alkotni vágyó. 

 

A szépírás művészete

Végül, hogy valami különlegesebb tematikájú oktatást is ajánljunk, említését teszünk a kalligráfiai képzésekről is. Miközben a kézírás egyre inkább kiszorul a mindennapokból és átadja helyét a klaviatúráknak, addig a szépírás, mint hobbi, egyre népszerűbb. Ha szeretnénk kipróbálni magunkat ebben a műfajban, akkor be kell ruházni a szükséges eszközökre. A legelterjedtebb az ecsetfilc, ami

minden nagyobb papír-írószer boltban kapható. A bátortalanabbak kezdhetnek kész sablonokkal is, a magabiztosabb szépírók számára pedig különleges papírok is kaphatóak a gyakorláshoz. 

Az online workshopok, mivel itt azonnali instrukciókra van szükség a fejlődéshez, általában élő bejelentkezéssel zajlanak vagyis a kalligráfus szakember az esemény ideje alatt elérhető, kérdezhető és az elkészült munkákat is azonnal értékelni tudja. 

Miért fontos, hogy képezzük magunkat? Nemcsak azért, mert a tudással többek leszünk, hanem azért is, mert így hasznosan töltjük el azt az időt, amit egyébként utazással, szórakozással, kultúrával tölthetnénk. Így megelőzhető a depresszió, a fásulttá válás és még gazdagabbá is válunk a megszerzett tudással.

Tetszett a cikkünk?

Hogy ne maradj le a legfrissebbekről, kövess minket Facebookon is!