A téli fényképezés akkor a legélvezetesebb, ha csodás fehér takaró fedi a tájat. A csillogó hó, a hulló hópelyhek, a karácsonyi hangulat, mind népszerű témák a profi és az amatőr fotósok körében egyaránt. De nem is olyan könnyű a fehérben úszó tájról szép képeket csinálni! A profik alapszabályait eláruljuk és mutatunk néhány bámulatos helyszínt is. 

1. Expozíció

Az ma már közismert, hogy a hó a rá eső fény jelentős részét, akár 85 százalékát, képes visszaverni. Vagyis egészen másként kell fotózni a fehér tájat, mint a zöld lombokkal hullámzó erdőt. Aki automata expozícióval próbálkozik, azt nagy csalódások érhetik! Általános tanács, hogy korrigáljuk az expozíciót, ha a lentiekhez hasonló lenyűgöző havas képeket szeretnénk készíteni. 

2. Színek, árnyalatok

Sokan szeretnék megörökíteni az elképesztően fehér, ragyogó hóval borított tájat. Ehhez azonban oda kell figyelni a fehéregyensúly beállítására, ugyanis a hó nem mindig fehér. Gyakran játszik kékes árnyalatban, máskor szürke, de a naplementében akár sárga vagy vörös is lehet. Éppen ezért nem mindig működik az a fehéregyensúly beállítás, amivel tájfotókat szoktunk készíteni. 

3. Szűrők

A szűrők használata ma már mindennapos és a téli képekhez kifejezetten ajánlott is. Miért? Például azért, mert egy jó UV szűrő a lencsén csökkenteni tudja a nem kívánt reflexiókat és így valóban az lesz majd a képen, amit látni szeretnénk. A profik is használják, igaz ők az utólagos korrekció lehetőségét sem vetik el. 

+1 Vaku

Sokan meglepődnek most, mert kinek jutna eszébe a vakítóan szikrázó havas tájon plusz fénnyel fotózni? Pedig jól jöhet a vaku villanása! Akár derítésre is használhatjuk, ha túl sok a nem kívánt árnyék a képen, de főfény is lehet. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a roppant látványos esti hóesésben, ha villanófényt használunk, akkor a hópelyhekből könnyen fehér vagy szürke foltok lehetnek. Ilyenkor más megoldást kell találnunk, hogy a sötét táj feltárja arcát.