Kire fog hasonlítani, milyen lesz a szeme és a haja színe? A legtöbbször felmerülő kérdések egy születendő baba esetén, rögtön a “fiú lesz vagy lány után”. A szem árnyalatát, ahogyan hajunk és bőrünk színét is, a szüleinktől örökölt gének határozzák meg. 

Szivárvány

A szivárványhártya színe elég változatos az emberi fajban. Az egészen világos szürkétől a mély barnáig, a zöld és a kék megszámlálhatatlan árnyalata megtalálható ma a Földön. A szem színét a szivárványhártyában lévő melanin mennyisége adja, ha kevesebb ez az anyag, akkor világosabb a szín, ha több, akkor sötétebb szemeket eredményez. Azt pedig, hogy a baba szivárványhártyájában mennyi festékanyag lesz, a genetika határozza meg. 

 

Alapfogalmak

Ahhoz, hogy megértsük hogyan is jósolható meg a gyermek szemének színe, néhány genetikai alapfogalmat tisztáznunk kell. 

Allél: egy kromoszóma adott helyén a lehetséges génváltozatok

Domináns allél: egy olyan gén változat, amely akkor is kifejti hatását, ha csak egyik szülőnél volt jelen (heterozigóta)

Recesszív allél: egy olyan gén változat, amely csak párban fejti ki hatását (homozigóta) vagyis mindkét szülőnek hordoznia kell, hogy érvényesülhessen

Mutáció: egy új génváltozat

Tiszta anyja ez a gyerek

Génkészletünket szüleinktől kapjuk, vagyis jellemzően olyan külső tulajdonságaink lesznek, amelyeket ők is hordoznak. Ez az oka, hogy hasonlítunk őseinkre, leginkább szüleinkre, de gyakran nagy- vagy ükapáinkra. 

De mitől függ, hogy anya kék vagy apa barna szeme néz majd ránk vissza, ha a gyermekre pillantunk?

Nos az, hogy milyen géneket adnak át és melyek tudtak érvényesülni! Recesszív és domináns allélok is lehetnek meghatározóak. A szemek színének esetében a domináns a barna szemet eredményező verzió. (A feltételezések szerint eredetileg minden ember szeme barna volt, a kék és a zöld sikeres mutációk csupán). Vagyis barna szeme lesz nagy valószínűséggel a csemetének, ha apa és anya is barna szemű. 

Ha egyik szülő világos szemszínt örökít, de a másik csak a dominánst adja, akkor is barna lesz az utód szeme. A világos (kék vagy zöld) csak akkor érvényesülhet, ha mindkét szülő az ezért felelős recesszív gént örökíti tovább. 

Mindig vannak kivételek

Mielőtt még valaki gyanúsan tekintene két barna szemű szülő kék szivárványhártyájú gyermekére, el kell mondanunk, hogy ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy mindketten a nagyszülőktől örökölt recesszív gént adták tovább és így a gyermeknél ez érvényesül. 

Ennél is ritkább, de természetes eset, ha génhiba vagy mutáció lép fel, ami felülírja a készen kapott örökítőanyag üzenetét. 

On-line kalkulátorért kattints ide: https://www.momjunction.com/baby-eye-color-calculator/