Az alkony a nap egyik legszebb része, csodás fényjátékaival számtalan alkotót megihletett. A címet Kosztolányi Dezsőtől kölcsönöztük, az albumba pedig a szürkület szépségeit gyűjtöttük össze.

Az alkonyat színei már a fotók előtt megragadták a művészeket, csak egyetlen, ám annál értékesebb, példát hoztunk erre. Lotz Károly a 19. század egyik legismertebb festője így látta és örökítette meg az alkonyt.

Kezdjünk a 85 évvel ezelőtti Budapest látképével, a Gellérthegyről fotózott városkép a díszkivilágítással és a lebukó nap fényét még visszaverő felhőkkel komor és méltóságteljes.

(kép forrása: fortepan.hu adományozó: Balassa Péter)

Íme az egyik első színes felvétel, ami a magyar alkonyt próbálja megragadni. Sajnos nem tudjuk hol készült a kép, de a lemenő nap és a csillanó víztükör játéka 80 év távlatából is érdekessé teszi a felvételt.

(kép forrása: fortepan.hu adományozó: Konok Tamás Id)

A víztükör és a naplemente népszerű téma az amatőr és a profi fotósok között egyaránt. Izgalmas kísérlet egymás mellé helyezni egy 70 éves és egy napjainkban készült balatoni alkonyt ábrázoló fotót.  (kép forrása: fortepan.hu, pixabay.com)

És ha már romantika, mert egy balatoni naplementénél kevés regényesebb téma létezik, akkor ne feledkezzünk el a világ egyik legszerelmesebb városáról sem. Párizs, ahogy a tetők felett lebukik a nap.

(fotó: Leonard Cotte)

Persze a városok nem mindig romantikus arcukat mutatják, a szürkületben a szürke épületek sokakban inkább a természettől való elkülönülést mutatják meg és nem az eggyé válást szimbolizálják. (fotó: timJ)

A technika és ezzel együtt a fotós felszerelések fejlődése izgalmas kísérleteket tettek lehetővé. A time lapse fotók az elmúlt időszak népszerű darabjai, a szürkületben suhanó autók lámpái fénykígyóként tekeregnek a képeken. (fotó: Kayle Kaupanger)

Az alkony nem mindenkinek a szürkeséget jelenti. A színek játéka a természetben számtalan fotóst lenyűgözött, akik igyekeztek megragadni ezt a különleges élményt. Ez a Kanada szépségét bemutató kép alkotójának sikerült. (fotó: James Wheeler)

Sajnos erről a képről keveset sikerült megtudni, de az biztos, hogy a fotós jó érzékket nyúlt szűrőkhöz és igazi mesevilágot varázsolt a hegyormokkal körbevett tóból. (kép forrása: pixabay.com)

És végül egy tengerparti alkonyat, mert a naplemente és a tenger kihagyhatatlan egy ilyen összeállításból. (fotó: Bella White, Angola)