A cseppfertőzéssel terjedő kórokozók a szemen keresztül bejuthatnak a szervezetbe, nem véletlenül viselnek teljes arcot takaró maszkot a járvány elleni harc első sorában dolgozók. Mi is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a fertőzés kockázatát, akár szemüveget viselünk, akár kontaktlencsét.

Lencse vagy szemüveg?

 

Mindkettőnek vannak előnyei, ezért ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. A szemüveg előnye, hogy egyfelől felfogja azokat a láthatatlan cseppeket, amelyek a levegőben lebegnek, így nem a szemünkben landolnak, hanem a szemüveglencsén, ahonnan lemoshatóak. Másfelől a kontaktlencsét viselők hajlamosabbak, önkéntelenül is, a szemükhöz nyúlni, ez pedig most nagyon kockázatos mozdulat.

Természetesen ahhoz, hogy a szemüveg védelmet és ne veszélyt jelentsen a járvány sújtotta időkben, itt is nagyon kell ügyelni a higiéniai szabályokra. A szemüveget ne fogdossuk, illetve, ha megfogtuk, utána mossunk kezet. A szemüveg lencséjét és jelen esetben a keretet is tisztítsuk meg rendszeresen, ne adjunk esélyt a vírusnak!

Mindig fontos, de most életmentő, ha a szemüveg jól van beállítva, nem csúszkál, nem mozdul el viselés közben. Az elmozduló szemüveget ugyanis önkéntelenül megigazítja mindenki, ezzel a kezén lévő kórokozóknak esélyt ad arra, hogy az arcra, orrba kerüljenek. Ha lötyög a szemüveg, akkor keressünk egy ügyeletes optikát, hogy beállítsák. Ez most nemcsak a kényelmet, hanem a biztonságot is szolgálja.

Ha a kontaktlencse mellett döntesz

 

Annak, aki meg tudja állni, hogy ne nyúljon a szeméhez arcához, nem fog gondot okozni a kontaktlencse viselése. Ebben az esetben is kiemelten fontos, hogy tiszta kézzel helyezzük be a lencsét a szembe. Így az eszköz nem juttathat kórokozót a szervezetbe.

Előnye a kontaktlencsének, hogy a szabályosan tárolt és ápolt darabok sterilek, hiszen az ápoló, tároló folyadék fertőtlenítő is, vagyis képes megküzdeni a lencse felületén megtapadt kórokozókkal. Minden esetben meg kell nézni és be kell tartani a tisztítófolyadékon lévő instrukciókat. Ne rövidítsük le a tisztítási időt, mert ezzel a folyadék hatékonyságát rontjuk, ami járvány esetén kiemelten kockázatos lehet.

Plusz egy tipp a kontaktlencsét viselőknek

 

Ha tudod, hogy nehezen fékezed meg a kezed és gyakran dörgölöd a szemed, akkor viselj a lencse mellé napszemüveget. Ezzel megóvod a szemed, saját magadtól, ugyanis a szemüveget fogod megérinteni, amit, ahogyan azt fent leírtuk, elég egyszerűen tudsz tisztán tartani. Ráadásul még az UV védelem is megoldott, szóval egy jó napszemüveg dupla haszon!

Hogyan fertőtlenítsem a szemüveget?

 

Jó hír, hogy nincs szükség különleges tisztítószerekre. Ahogyan a kézmosásnál is megfelelő a szappan, és a lényeg az alaposság, úgy a látásjavító eszközeink és a napszemüvegek esetében sem kell lecserélni a bevált termékeket, de gyakrabban és alaposabban kell tisztítanunk mindent, ami az arcunkhoz ér.

Azt javasoljuk, hogy naponta mosd át a keretet szappanos vízzel, a szemüveglencséket pedig a megszokott tisztítószerrel. A fertőtlenítőszereket nem ajánljuk, ezek a szemet is irritálhatják és a szemüvegben is kárt tehetnek. Fontos az is, hogy tiszta kézzel vegyük fel a szemüveget.

Nehézséget jelenthet, hogy a sima, törlőkendős áttörlés, most nem elegendő.